Vörösboros szűzérme levendulával és uborkasalátával - FecskeFészek

Vörösboros szűzérme levendulával és uborkasalátával

- "Tessék a levendula!"
- "Olcsó a levendula!"

Mostanában épp ez az aktuális sláger az aluljárókban. Bevallom őszintén, ez sokkal vonzóbb ajánlat, mint a melltartók, táskák és egyéb igen értékes portékák kínálata. Éppen ezért már napok óta szerettem volna beszerezni egy kis levendulát, eredetileg muffin sütés céljából. Persze olyan szerencsés voltam, hogy amikor tudatosan kezdtem el keresni az ehető virágot, az összes árus azon nyomban felszívódott. Végül a kolléganőm lepett meg - rögtön három csokorral is. Most a konyhapulton szárad, és eszméletlen jó illat van tőle a lakásban. Egyébként még nem nagyon sütöttem-főztem levendulával, ezért ez most a színtiszta kísérletezgetés ideje. Nem baj, valahogy fel kell találni a finom ízfúziókat, nem?

Illatos, virágos, omlós
Recept: (2-3 főre)

A húshoz:

·         70 dkg szűzérme
·         1 dl száraz vörösbor
·         3 ek mustár
·         1 tk levendulalevél
·        
·         bors

A salátához:

·         2 uborka
·         kis pohár joghurt
·         3 gerezd fokhagyma
·         citromlé
·         3-4 nagyobb mentalevél
·        
·         bors

1, A húst vágjuk vastagabb szeletekre, és enyhén klopfoljuk ki. Egyébként az is elég, ha az ember a tenyerével egy kicsit kilapítja. Egy mélytányérban keverjük össze a bort, a mustárt, a levendulát, a sót és a borsot, csepegtessünk még bele pár csepp citromlevet. Ez lesz a pác, tehát a felvágott hússzeleteket 10 percre hagyjuk állni ebben a lében.

2, Addig megcsináljuk az uborkasalátát. Hámozzuk meg az uborkákat és gyaluljuk le. Tegyük egy tálba, majd mehet rá a só és a bors, az apróra nyomott fokhagyma, utána pedig a joghurt. A mentát aprítsuk fel, és 1 teáskanálnyi citromlé kíséretében adjuk az uborkához. Fogyasztásig mehet a hűtőbe.

3, A húst kevés olívaolajon megsütjük. Nekem a következő technika vált be: amikor felhevült az olaj, a serpenyőbe tesszük a szeleteket. 3-4 percig átsütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és ezt is 3-4 percig sütjük. Még egyszer visszafordítjuk, és fedő alatt közepes lángon 4-5 perc alatt készre sütjük. Nem szabad nagyon sokáig sülni hagyni, mert kiszárad. Így viszont nagyon finom, omlós lesz a hús.

You Might Also Like

0 megjegyzés