A szomszéd kisbolt kínálata nem túl nagy. Ugyanakkor sokszor csak odáig
jutok el, tehát abból kell gazdálkodnom, ami van. Egy ilyen
kisbevásárlás során jutott eszembe, hogy rakott krumplit kéne csinálni.
Viszont a hagyományos, tojásos, kolbászos verzióért nem vagyok
kiszédülve, úgyhogy valamit muszáj volt újítani. Paradicsomra gondoltam,
mert az színben, ízben és állagban is felfrissíti a megsült krumplit.
Épp a kész művet lakmározom, és azt kell mondjam: jó gondolat volt.
1, A krumplit hámozzuk meg és sós vízben főzzük meg. A paradicsomot és a hagymát ezalatt karikákra vágjuk. Megcsinálhatjuk a szószt is, ehhez egy kis tálban keverjük össze a tejfölt, a mustárt, a sót, borsot, vegetát, és az apróra vágott fűszerleveleket. Adjunk hozzá kevés citromlevet és nyomjuk bele a fokhagymát is. Keverjük össze jó alaposan. Ha nincs friss, akkor dolgozzunk szárított fűszerrel, ebből kb negyed-fél kiskanálnyit használjunk.
2, Ha kész a krumpli, szeleteljük fel karikákra, és egy kivajazott jénai tálban kezdjük el lepakolni körkörösen. Az első réteg után, jöjjön rá paradicsom és hagyma. Tegyünk rá egy keveset a már kész öntetből. Ezt a rétegezési technikát folytatva pakoljuk tele a tálat, majd a tetejére szórjunk egy kis reszelt parmezánt. Fedővel süssük, közepes fokozaton 20 percig, majd még 10-15-öt fedő nélkül, hogy picit megbarnuljon. Bazsalikomlevéllel, friss paradicsommal tálalhatjuk.
Kolbász nélkül is megállja a helyét |
Recept: (3-4 főre)
·
5-6 közepes
méretű krumpli
·
3-4
paradicsom
·
1 hagyma
·
1 kis pohár
tejföl
·
2 ek mustár
·
1-2 szál oregano
·
1-2 szál kakukkfű
·
4-5 levél bazsalikom
·
3 gerezd
fokhagyma
·
fél citrom
·
só
·
bors
·
1 kk vegeta
1, A krumplit hámozzuk meg és sós vízben főzzük meg. A paradicsomot és a hagymát ezalatt karikákra vágjuk. Megcsinálhatjuk a szószt is, ehhez egy kis tálban keverjük össze a tejfölt, a mustárt, a sót, borsot, vegetát, és az apróra vágott fűszerleveleket. Adjunk hozzá kevés citromlevet és nyomjuk bele a fokhagymát is. Keverjük össze jó alaposan. Ha nincs friss, akkor dolgozzunk szárított fűszerrel, ebből kb negyed-fél kiskanálnyit használjunk.
2, Ha kész a krumpli, szeleteljük fel karikákra, és egy kivajazott jénai tálban kezdjük el lepakolni körkörösen. Az első réteg után, jöjjön rá paradicsom és hagyma. Tegyünk rá egy keveset a már kész öntetből. Ezt a rétegezési technikát folytatva pakoljuk tele a tálat, majd a tetejére szórjunk egy kis reszelt parmezánt. Fedővel süssük, közepes fokozaton 20 percig, majd még 10-15-öt fedő nélkül, hogy picit megbarnuljon. Bazsalikomlevéllel, friss paradicsommal tálalhatjuk.
A múlt hétvégét a Balatonon töltöttem a barátaimmal. Úgy alakult, hogy több ételt vittünk, mint amennyire szükségünk volt, tehát maradt egy csomó minden - többek közt 11 kiló oldalas is. Ezeket szétosztottuk magunk közt, így jutottam egy kiló ajándék oldalashoz. Utólag is köszönöm. Tegnap késő este beraktam a sütőbe, és bár a sütési idő viszonylag hosszú, az előkészületek nem igényeltek túl sok energiát. Igaz én most egy előre pácolt húst csináltam meg, de pác szinte bármiből készülhet, erre remek ötleteket találhattok még az interneten, vagy bízzátok a fantáziátokra.
A köretet nem kell túlvariálni |
Recept: (3-4 főre)
·
1 kiló oldalas
·
1 dl olaj, vagy valamennyi zsír
·
4 dl barnasör
·
2-3 vöröshagyma
·
5-6 gerezd fokhagyma
·
só
·
bors
1, Mint már említettem a szóban
forgó oldalas már elő volt pácolva, úgyhogy ha mást nem is, de ha tehetitek
előkészítés előtt a húst sózzátok, borsozzátok és hagyjátok pihenni egy órát,
vagy tetszőlegesen pácoljátok.
2, Egy tepsit, vagy nagy jénai
tálat kenjünk ki olajjal, vagy a zsírral. A húst a csontokkal párhuzamosan
vágjuk nagyobb darabokra. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk fel, és
szórjuk a húsra. Szeleteljük fel a fokhagymát, és tegyünk vele ugyanígy. A
sör felét öntsük a tálba, majd sózzuk,borsozzuk mégegyszer egy kicsit a
húst, és fedjük le alufóliával. 200 fokon 1 órát menjen a sütőben.
3, Ha letelt az egy óra vegyük
le a fóliát, fordítsuk meg a húsokat és menjen rá a maradék sör. Nagyjából 10-15 percenként fordítsunk rajta.
Nekem ezután kb. fél óra alatt kész lett, de ez a sütő teljesítményétől is
függ. Ha szép barnás a kérge, akkor kész.
Nem vagyok otthon mostanában túl sokat, nagyjából csak aludni járok haza. Ezért
viszont a főzés is kicsit kiesik, de hogy addig se maradjatok finomságok
nélkül, gyűjtöttem nektek egy kis nézegetnivalót. Néhányat én is ki fogok
próbálni majd, az fix! Egyébként, ha van rá igény, máskor is lehet ilyen bejegyzés. Legyen? Nemsokára visszatérek, addig is élvezzétek a nyári napokat. :)
Apukámnak névnapja volt, és ajándékként felajánlottam neki, hogy kap egy sütit, ízt ő választhat. Lehetett számítani a válaszra, mivel a kedvenceit a kávé meg a gesztenye alkotja. Annyira, hogy az egyik kedvenc solymári cukrászdánkban mindig meg kell állnunk a gesztenyés szelet miatt. Egyszer még az interneten találtam egy isteni fenyőmagos csokitorta receptet, ezt turbóztam fel egy kicsit. Akinek túl tömény lenne az íz, annak bátran ajánlom, hogy egy kis fagylalttal toldja meg a tálalást. Ez az a sütemény, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia.
Recept:
A tortához:
·
50 dkg liszt
·
12 dkg vaj
·
200 g
étcsokoládé
·
1 citrom
reszelt héja
·
50 g fenyőmag
·
4 tojás
·
7 dkg cukor
·
1 ek vaníliaaroma
A töltelékhez:
·
1-2 ek rum
·
20 dkg
gesztenyepüré
A díszítéshez:
·
100 g
fehércsokoládé
·
2 ek porcukor
1, Vízfürdőben tegyük fel olvadni az étcsokoládét. (Vízfürdő: egy lábosba
vizet teszünk, egy másik, kisebbe pedig a csokoládét, amit a vizes edénybe
teszünk. Ahogy a víz felmelegszik, megolvasztja a csokoládét is, de a hirtelen
láng hiánya miatt nem fog tudni leégni.) Ezalatt egy keverőtálban összekeverjük
a cukrot és a tojások sárgáját a vanília aromával, majd belereszeljük a citrom
héját. Ha közben a csoki felolvadt, kicsit tegyük félre.
2, Egy serpenyőben 1-2 per c alatt pirítsuk meg a fenyőmagot. Vigyázat,
könnyen odakap. A tojásfehérjéből jó kemény habot verünk. A tojásos cukros
masszához óvatosan hozzáadjuk a csokoládét és a fenyőmag háromnegyedét. Most
jöhet rá a tojáshab. Ezután megszórjuk a liszttel. Azért érdemes egyenletesen
szórni, hogy ne csomósodjon be. Egy lukas fakanállal óvatosan forgassuk bele a
masszába a habot, amíg nem kapunk egy egyenletes állagot.
3, A gesztenyét borítsuk ki egy edénybe és villáva nyomkodjuk szét. Rummal,
kevés tejjel vagy vízzel és egy csepp vaniliaaromával keverjük, amíg közepesen
sűrű állagúvá nem válik.
4, Kivajazott, belisztezett tortaformába öntsük bele a csokoládés massza
felét, majd óvatosan kenjük el a felületén a gesztenyét. Ha ez kész,
beboríthatjuk a maradék masszával. Sütőben, légkeverésen süssük 150 fokon 35
percet. (Villával lehet ellenőrizni, hogy kész –e.) Hagyjuk szobahőmérsékletűvé
hűlni, majd díszíthetjük is.
5, A torta díszítése egyéni preferencia, én fehércsokoládés krémmel,
illetve 1 szem fügével csinosítottam. A fehércsokoládét ugyanúgy vízfürdőben
felolvasztjuk, elkeverjük a porcukorral, beleöntjük a habzsákba, majd berakjuk
a hűtőbe 10-15 percre hűlni. Ezután bármilyen mintával játszhatunk. A maradék
fenyőmaggal megszórjuk, és lehet tálalni.
Van valami baromi jó a spaghettiben. Talán az, hogy egyszerű elkészíteni, talán az, hogy az ember a végtelenségig csillogtathatja kreativitását, ha a feltétekről van szó. Nem tudom. De az biztos, hogy az olasz konyha eme finomsága nem véletlenül járta be az egész világot. Ma a konyhám ismét laboratóriummá vált egy rövid időre, és kísérleteztem az ízekkel. Fogalmam sem volt hogy mi sül ki az egészből, de bevallom őszintén így szeretek a leginkább nekiállni a főzésnek. Mert azok az utak a legjobbak, amelyeknek még nem látjuk a végét. Kísérletezzetek ti is jó sokat, a recepthez pedig sok sikert, ha megtetszett. :)
Frissítő ízek |
·
fél csomag spaghetti
tészta
·
1 csomag
koktélrák (Match-ban kapható)
·
1 avokádó
·
1 lilahagyma
·
3 citrom
·
olivaolaj
·
joghurt
·
fél uborka
·
1 ek mustár
·
só
·
bors
·
késhegynyi
currypor
·
3-4
paradicsom
1, Tegyük fel a tésztához a vizet. Az érett avokádót vágjuk ketté, kaparjuk
ki a belsejét. Az uborkát kockázzuk fel, és szórjuk mellé. Turmixban, vagy
botmixerrel daráljuk durvára. A finomra vágott lilahagymát, a joghurtot, a
mustárt, a sót, a borsot és a curryt adjuk hozzá és keverjük össze jó alaposan.
Egy serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül süssük át 3-4 perc alatt, folyamatosan
kevergetve.
2, A paradicsomot mérettől függően negyedeljük, vagy nyolcadoljuk fel. Abban
a serpenyőben, amiben az avokádót is sütöttük, pirítsuk át a darabokat.
3, 2 friss citrom levét, egy kis olivaolajat, sót és frissen őrölt színes
borsot keverjünk össze. A koktélrákot kevés vajon pirítsuk át, majd öntsük le a
citromos-olivás mártással. Pár perc alatt készre sül.
4, Tálaláskor tegyük a tésztát a tányérba, középre pakoljunk az avokádós
szószból, körbe a paradicsom, az egészet pedig megszórjuk az apró
koktélrákokkal. Az egészet megfeleljük a már a koktélrákhoz is használt, citromos
öntettel (amihez a harmadik citromunkat célszerű felhasználni.) Jó étvágyat!
Akinek vannak jó és olcsó ebédmenüt kínáló éttermek a munkahelye/iskolája környékén, azok szerencsések. Merthogy lássuk be, mindennap magunknak főzni is unalmassá válhat, a napi 2000 forint meg kissé sok egy ebédért. Az én munkahelyem mellett van ugyan egy bevásárlóközpont, de a kínálat leszűkül a meki-vapiano-olajos kifőzde háromszögre. Szóval amikor nem főzök, nem rendeltem előre és nem kívánom a kinti kínálatot sem, lemegyek a szupermarketbe, és veszek salátát, friss camembert sajtot meg egy pár deka szép szelet (nem gépi) sonkát. A salátát meglocsolom balzsamecettel, a sajtot katonákra vágom, és így ahogy van megeszem ebéd helyett. Egyrészt tök könnyű, másrészt nem is drága. Édességnek meg jöhet egy kis darab görögdinnye.
Egy másik nagy kedvenc a friss idénygyümölcsökből összevágott gyümölcssaláta serrano sonkával tálalva. Kifejezetten szeretem egyébként az édes és sós íz keveredését, bár tudom sokan nincsenek így ezzel.
Akik a karakteresebb ízeket szeretik, és a húsról sem hajlandóak lemondani, azok ugorjanak be egy megbízható henteshez, ahol az isteni hurka-kolbász kombináción kívül még kapható sült oldalas, grillcsirke, vagy akár natúr csirkemell is. Ezek is kifejezetten jó áron kínálják a portékájukat, sok kifőzdével szemben. Az én kedvencem a 12. kerületben található. (Böszörményi út 36.) Ha a munkahelyhez nincs közel, akkor is érdemes egyszer kipróbálni, ráadásul a vendégek kulturált környezetben, virágos abroszos asztaloknál fogyaszthatják el az aznapi ebédet.
Néhány helyen kapható lángos is, de szerintem az igazán csak a vízparton (vagy hajnalban a vásárcsarnokban fogyasztva) az igazi. Magánvélemény.
Főtt étel, de mégis zöld, szóval kompromisszumos a Főzelékfaló ételbár, ahol nevéből is adódóan főzeléket kaphat az ember különféle feltétekkel. Bár én sokáig nagyon szerettem, az utóbbi időben már annyira nem jön be, az én ízlésemnek egy kicsit már túl lisztes, túl híg a kínálat.
Az egyik etalon a Vámház körúton lévő Leves., ahol jó áron, zseniális levesek vannak, akár szendviccsel is kiegészítve, viszont a nagy ismertség előnye a hosszú sor, ami nem feltétlenül szerencsés ebben a melegben. Aki azért kitartó, talál hideg gyümölcslevest is.
Aki melegben bírja a gulyáslevest, annak mindenképpen ajánlom, hogy zarándokoljon el a Moszkva téren található Trombitás Étterembe. A leves kis bográcsban jön, rendkívül gusztusos, és még a híresen finnyás bátyám is ódákat zeng róla.
Visszatérve az irodában összeüthető ebédfalatokra, még muszáj megemlítenem a zöldségmártogatóst. Ehhez nincs másra szükség, mint meghámozni-felvágni például répát, uborkát, vagy cukkinit és ezek mellé egy jó kis joghurtos mártogatóst készíteni. A joghurtba lehet rakni citromlevet, sót, borsot, kéksajtot, vagy ha aznap már nincs tárgyalás, akár egy kevés fokhagymát is. Mártogató egyébként készülhet mikróban megolvasztott valamilyen félzsíros sajtból, vagy a boltokban kapható dobozos hummuszból is (csicseriborsókrém).
A végére hagytam a legegyszerűbb, leghagyományosabb megoldást. Az ember kiszalad a kisboltba, vesz zsemlét, parizert és tejfölt/kefírt. A fogyasztás mikéntje és sorrendje mindenkinek a saját preferenciáin múlik.
Egyet ne felejtsetek el, jó sokat inni, merthogy tényleg nem vicc ez az időjárás.
Egyet ne felejtsetek el, jó sokat inni, merthogy tényleg nem vicc ez az időjárás.
Mivel a posztot nem a reklám helyének szántam, ezért csak 1-2 helyet soroltam fel, igaz jól tudom, hogy számtalan másik szuper pont van még a városban. Viszont ha van kedvetek és ötletetek, írjatok és egészítsétek ki. Elsősorban praktikákra, közeli üzletekből összeszedhető kreatív megoldásokra lennék kíváncsi, nem pedig éttermekre. Ti hogy oldjátok meg az ebédet ebben a melegben, amikor a főzéstől is hőgutát kap az ember?
Nyáron kívánom a csípőset. Más - általában normális emberek - nem így vannak ezzel, de azért vállalom. Ennek tudatában vágtam neki az általam megálmodott kukoricalevesnek, ami a fejemben tökéletesen meg volt ugyan tervezve, de még sosem ettem így és receptem sem volt hozzá. Azért reméltem, hogy a valóságban is sikerül olyat alkotnom, amit elképzeltem. Kis lakásban élek, de a függőfolyosóra és az ablakba számtalan fűszernövényt ültettem, szóval most el vagyok látva friss zöldekkel, ami nagyon sokat számít a főzésnél. A növényeim egyike, a szebb név híján "macskapöcse" névre hallgató paprika. (Nem vicc, tényleg így hívják.) Egyébként hipermarketekben lehet kapni kis cserepes megoldásban is. Ebből egy kis darab elég ahhoz, hogy pokolian csípőssé varázsoljon bármilyen ételt. Ezt csak azért mondom el, mert én nem tudtam, aminek köszönhetően szuper erős lett a leves. Ti ne essetek bele majd ebbe a hibába - kivéve akkor, ha pont ez a cél.
Imádom ezeket a színeket |
Recept: (3-4 főre)
· 2 konzerv kukorica
· 1 vöröshagyma
· 3 gerezd fokhagyma
· 1 db erős-csípős paprika ("macskapöcse")
· 1 dl tejszín
· 1 dl víz
·
1/2 citrom
· 5-6 bazsalikomlevél
· 1/2 mokkáskanál köménymag
· só
· bors
1, Aprítsuk fel a hagymát, majd egy
lábosban, kevés olivaolajon pirítsuk üvegesre. Ezután adjunk hozzá másfél
konzervnyi kukoricát. Nyomjuk bele a fokhagymát és pároljuk át az egészet 2-3
percig. Keverjünk össze 1 dl tejszínt 1 dl vízzel és jöhet a kukoricára. Kicsit
forraljuk, közben hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, a köménymagot, a
bazsalikomleveleket, sót és borsot.
2, Az egészet átforraljuk és
turmixgépben összemixeljük. Eközben a megmaradt kukoricát egy serpenyőben
átpirítjuk, nagyjából 5 perc alatt. Végül a leveshez adjuk a kukoricát, és
belecsavarjuk fél citrom levét. Újra átforraljuk és kész is. Máris tálalhatjuk,
díszítésként használjunk citromot, vagy bazsalikomlevelet.