Epres-mákos paleo csokimuffin - FecskeFészek

Epres-mákos paleo csokimuffin

Bár olvasóink nagy része nem a paleo étrendet követi, senki ne riadjon el a címben szereplő "paleo" szótól, inkább próbáljátok ki, és ha megtetszik, írjátok meg nekünk. Itt a blogon már egy ideje jelennek meg a hagyományostól eltérő étrendbe illeszkedő receptek, igaz még nagyon kevés. Ennek van oka is - szeretnék kigyógyulni egy hormon- és pajzsmirigybetegségből, és nem gyógyszerrel. Bár a paleo étrend nagyon megtetszett, nem erőltetjük rá a jövőben sem senkire. Ez egy döntés, aminek befolyásolása nem az én feladatom. Nem is értettem sosem azokat az embereket, akik "áttérnek" valamire, és utána elvárják a közösség többi tagjától is, hogy úgy viselkedjenek mint ők. Na de a lényeg, hogy ne aggódjatok, nem leszünk mi a spanyol inkvizíció. :)

És hogy hogy született az ötlet? Vizsgaidőszak van, és ilyenkor mindig ki akarom enni a hűtőt. Most is ez történt, sőt el is csábultam és vettem egy tábla tejcsokit. Leírhatatlanul nem ízlett. Mivel egy ideje nem eszem ilyeneket, egyszerűen pofon volt a műanyag cukros íz. Dehát ugye az édesség utáni vágyamra megoldást kellett találni. Mák, eper és csokoládé volt itthon. A többi meg jött magától. A recept bár paleo elveken alapszik, néhány összetevőben nem alkalmazkodik a szigorú étrendhez. Ezért a hozzávalóknál megtaláljátok majd, hogy mivel lehet helyettesíteni, hogy Ti is kipróbálhassátok. 



Recept: (12 muffinhoz)

·         12 dkg darált mák
·         5-8 dkg nyírfacukor ízlés szerint
·         15 dkg eper
·         3 tojás
·         6 dkg vaj vagy 3 ek olivaolaj
·         100 dkg étcsoki vagy magas kakaótartalmú csokoládé
·         1 kk szódabikarbóna
·         fél cs sütőpor
·         1 kk vaníliaaroma
·         1 csipet só

1, 3 dkg vajat (vagy 1 ek olivaolajat) tegyünk fel kis lángon, és tördeljük bele a csokit. Kevergessük, amíg egybe nem olvad.

2, A mákot, nyírfacukrot, tojásokat, és a felkockázott, kicsumázott epret jó alaposan keverjük össze. Olvasszuk fel a másik 3 dkg vajat (vagy 2 ek olivaolajat) és keverjük hozzá. Ha egybeállt, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a sütőport, a csipet sót és a vaniliát, majd jól dolgozzuk egybe.

3, Töltsük papírformákba és díszítsük félbevágott eperrel a tetejét. Süssük kb 30 percig közepes hőmérsékleten. A végén félbevágott eperrel díszíthetjük.

Tipp: A papírforma jobban tart, ha muffin sütő formába tesszük, és így töltjük bele a tésztát.

You Might Also Like

0 megjegyzés