(Gasztro)élményekkel teli utazás a Börzsönyben - FecskeFészek

(Gasztro)élményekkel teli utazás a Börzsönyben

Izgatottan írom ezt a bejegyzést. Olyan, mintha újra a Börzsönyben járnék. Pontosabban Nagybörzsönyben. Ez a falu neve, ahol immáron másodszorra töltöttünk el néhány napot. Nem utoljára.

A Falu rengeteg látnivalót rejteget, érdemes utána olvasni mennyi mindent nézhetünk meg. A táj elragadó, nincs is kedvünk a szálláson ücsörögni. Mi ezért is inkább vendégházat választottunk szálláshelyül. Dániel, a vendégház tulajdonosa, első találkozásunk óta szimpatikus ember. Látszik, hogy a szakmájának él, szereti a vendégeket, és mindent el is követ, hogy jól érezzék magukat. Érdemes vetni néhány pillantást a Vízimalom mellett lévő parasztház stílusú, de mégis modern házikóra.


És, hogy miért is írom, hogy gasztroélményekkel teli… Egyrészt, mert aki szeret főzőcskézni saját maga is készíthet mindenféle finomságot akár a természetben is. Ehhez néhány lépésen belül minden friss alapanyagot meg tudunk szerezni. Másrészt, ha beülnél valahová enni-inni valamit, arra is van lehetőség, nem is akármilyen!

Nekiindultunk a falunak, első utunk a Korcsmába vezetett. Az első furcsaság: mindenki köszönt az utcán. Kedvesen. Mosolyogva. Hm. Miután lehörpintettünk a jól megérdemelt sörünket, gyomrunk korgásának megadva magunkat visszatértünk a Vízimalommal szemben lévő Édes Otthon Vendégasztal nevezetű helyre. Hangulatos terasz és egy mosolygós hölgy fogadott bennünket. Megtudtuk, hogy innivalóként itt limonádékat, szörpökből készült koktélokat kérhetünk. Ami nagyon jól is esett a nagy melegben. Étlap nem volt, a főételek az igényektől és az idénytől függenek. Mi mindenből kértünk egy kicsit. Előétel: zöldséges mártogatósok. Főétel: sült tarja steak burgonyával, friss vitamin salátával. A desszert pedig kétféle: almás habos finomság, különleges meggyes pite. Sajnos a neveikre már nem emlékszem pontosan, de a képek magukért beszélnek.  Úgy bántak velünk, mintha már legalább törzsvendégek lennénk, pedig először jártunk ott.



Első estére egy hangulatos sütögetést terveztünk a srácokkal. Ugyan vettünk ehhez szalonnát, de amikor betévedtünk a szomszéd házba, ahol mindenféle disznóságot árultak nem tudtunk ellenállni azoknak az ínycsiklandozó falatoknak. Mindent meg is kóstolhattunk: füstölt kolbászok, csípős, csemege, füstölt szalonnák, húsos, fehér, füstölt tarja, comb, színhús... Nem győztük visszafogni magunkat. Bevásárlás után irány a nyársak. 

a grillkolbász és a szalámi sajnos nem tőlük származik,
de az a szalonna...hmm

kép forrása: www.nagyborzsony.hu

Másnap reggel megleptem a fiúkat egy kis reggelivel. A kedvencem: Eggs Benedict. Azt hiszem, jó indítása volt egy kirándulós napnak. Célba vettük a kisvasutat, visszafelé pedig túráztunk egyet az erdőben. Kb. 7-8 km volt, igen ez nekünk, punnyadt városi embereknek már túrának számított.


Édesség iránti vágyunkat ismét az Édes Otthon Vendégasztalnál éltük ki. Főleg, hogy csatlakozott hozzánk kedves barátunk, akinek mindenképp meg kellett mutatnunk a helyet. A mennyei sütiket saját készítésű házi lekvárokkal tették teljessé. Ezeket a szomszéd Lek-Vár-Lak üzletben be is lehetett szerezni. Itt is mindent megkóstolhattunk, mielőtt megvásároltuk volna. Csupa különlegességgel találtuk szembe magunkat: lekvárok, szörpök, zöldséges mártogatók, gyümölcs és borkocsonyák. Megszámlálhatatlan kombináció, tényleg friss alapanyagokból. Itt is a mosolygós hölgy segített nekünk a választásban, aki mindennel képben volt: mit mivel együnk, melyik növény miért egészséges… az a Rebarbarás málna lekvár, amit ma reggelire ettem… Isteni. Budapestre még házhoz szállítás is lehetséges, úgyhogy nem aggódom, ha véletlen elfogyna a készletem, tudok szerezni.



A bográcsozást sem lehetett kihagyni, hiába volt nagy meleg. Tűzhelyen már sokat készítettem Chilis babot, bográcsban ez volt az első alkalom. Féltem is, hogy milyen lesz a végeredmény… de néhány kupica pálinka (természetesen házi) elfogyasztása után, már igencsak felbátorodtam. Lelkes „Fakanáltartóim” segítségével hamar asztalhoz ülhettünk. És hát a három visszajelzést tekintve… nem panaszkodom :) Többször elhangzott a következő: „Erre az estére 5, azaz öt pontot tudok adni” Hát kell ennél több?!

Chilis bab bográcsban
Egy kaland maradt hátra. Az én szívem csücske. A Kézműves Sajtosház. Csöngetésre egy hölgy nyit ajtót, aki beinvitál a saját konyhájába és, talán már mondanom sem kell, kóstolásra kínálja saját készítésű sajtjait. Többféle ízesítésű tehénsajt a választék: füstölt, sima, lilahagymás, kakukkfüves, chilis, metélőhagymás, diós, parenyica…és még sorolhatnám. Egyszerűen finomak. A vendéghez való hozzáállás is kifogástalan. Lehet beszélgetni, érdeklődni, szívesen válaszolnak a kérdésekre. Főként ezért fogok visszatérni minden alkalommal, amikor itt járok.


Le a kalappal a község szorgos vendéglátói, termelői előtt. Sok vállalkozó példát vehetne róluk. 

Nagybörzsöny egy remek ékszerdoboz, sokszínű falu, kedves emberekkel. Ha nem hiszed, járj utána magad és mindenképp írd meg mit tapasztaltál. :)


FRISSÍTÉS (2015.04.27.)
Egyszerűen még mindig imádom ezt a falut. Alig várom, hogy újra arra járhassak! Egy plusz nagyon kreatív kezdeményezést is találtam az interneten. Már komplett 3 napos "falubejáró" programon is részt vehetsz barátaiddal, családoddal. Kattints ide a részletekért!


ui: az égvilágon senki nem szponzorálja, hogy ilyen csudajókat írjak a helyről, egyszerűen ez a tapasztaltam, és tapasztalom folyamatosan, ahogy figyelem a falu munkálkodását!


You Might Also Like

0 megjegyzés