Fonott kalács, bejgli kelt kalácsból - FecskeFészek

Fonott kalács, bejgli kelt kalácsból

Idén családi kalácssütést rendeztünk unokanővéremnél. Remélem, hagyománnyá válik ez így Karácsonykor. Nagyon jól éreztük magunkat, szuper volt együtt lenni, számomra éppen ez a Karácsony lényege. Gyúrtunk, dagasztottunk, nevetgéltünk. A rohanó világban végre egy kis időt töltöttünk el együtt, és még ráadásul napokra elláttuk a családot kelt kaláccsal.


Leírom a receptet, amit használtunk. Most sajnos nem tudok minden hozzávalót a legpontosabb mennyiségben megadni, mert nem méricskéltünk. Unokanővérem rutinosan öntögette az edénybe a hozzávalókat és mire felocsúdtam, addigra már három kiló lisztből előállt a dagasztani való tészta J

Hozzávalók (ebből kb. 3 normál méretű fonott kalács jön ki)
  • 1 kg finomliszt
  • 75 g élesztő
  • 2 egész tojás + 1 db a megkenéshez
  • nagy csipet só
  • 4-5 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4-5 ek zsír (mi libazsírt használtunk folyékony állagú volt)
  • kb. 2 dl langyos tej + amennyit majd elvesz a tészta

 Elkészítés:

  1. A langyos tejbe tegyünk egy kevés cukrot, egy-két evőkanál lisztet és törjük bele az élesztőt. Keverjük meg, majd tegyük meleg helyre, hogy felfusson (ez kb. 10 perc radiátoron).
  2. A többi lisztet, cukrokat, sót vegyítsük össze. Adjuk hozzá a tojást és a zsiradékot is. Öntsük hozzá a felfutott élesztős keveréket és fakanállal dolgozzuk össze. Adagoljunk hozzá annyi langyos tejet, amennyit felvesz a tészta.
  3. Ne sajnáljuk az időt a következő fázisra: dagasztás. Fakanállal végezzük a műveletet, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal mozgatjuk a tésztát, ezzel elérve, hogy minél több levegő jusson bele. Akkor hagyhatjuk abba ezt, amikor egységes felületű tésztát kaptunk, és elválik az edénytől, fakanáltól. Egyszerűbb a dolgunk, ha van dagasztógép. De az élmény nem ugyanolyan!
  4. A dagasztás után a tálat fedjük le konyharuhával és hagyjuk kelni legalább duplájára. Ez legalább fél-háromnegyed óra meleg helyen.
  5. Miután megkelt, lisztezett munkalapra borítsuk a tésztát, jól gyúrjuk át és formázzuk kedvünk szerint. A hármas fonat készítése a leggyakoribb, de készíthetünk belőle töltött bejgliket is. Hármas fonat: készítsünk három csíkot a tésztából, az elejüket nyomkodjuk össze, ezután fonjuk össze őket, mintha hajat fonnánk, a végét is nyomkodjuk össze. Bejgli: nyújtsunk ki egy adag tésztát, vastagon kenjük meg töltelékkel és csavarjuk fel. Formázás után egy felvert tojással kenegessük meg őket. Sütés előtt hagyjuk még 15-20 percet kelni. 
  6. A megformázott, lekent kelt tésztánkat 180 fokos sütőben süssük aranybarnára. Vigyázzunk, ne együk meg egyszerre az egészet J


You Might Also Like

0 megjegyzés